Siguranta in airsoft

Introducere

Airsoftul este un sport in care jucatorii folosesc replici de arme ne-letale, in simularea stilului de lupta (MilSim) sau a jocului in vigoare. Colectionarea si folosirea acestor arme inofensive sau arme de jucarie este foarte populara si complet sigura atata vreme cat se iau anumite precautii si cata vreme se adera la un ghid al sigurantei.


Precautii

Realismul armelor airsoft

Principala preocupare legata de siguranta armelor airsoft este natura reala a armelor in sine. Armele airsoft sunt replici exacte ale armelor de foc letale, atât in aspect, cat si in greutate. Singura diferenta notabila intre airsoft si armele letale, este ca armele airsoft trag cu bile mici de plastic cu diametrul de 6 mm. Armele airsoft pot fi usor confundate cu armele de foc. Una dintre principalele conceptii gresite pe care oamenii le au este ca, deoarece armele airsoft trag cu sfere de plastic si pentru ca sunt folosite pentru activitati recreative, considera ca acestea pot fi tratate ca si lucruri comune, ca jucarii. Tocmai din cauza acestei desconsiderari neintentionate, impreuna cu aspectul realist al armelor, mai multe persoane s-au aflat in necaz.

Armele airsoft in scoli

Daca esti parinte si citesti aceste lucruri, fii constient ca daca propriul copil aduce o arma airsoft la scoala poate fi suspendat, eliminat sau chiar, posibil, arestat. Daca esti student, te rugam sa iei decizii responsabile prin a nu iti aduce arma la scoala sau a nu te juca cu aceasta pe sau langa terenul scolii.


Armele airsoft in locurile publice

O alta problema care trebuie discutata este folosirea in mod corespunzator a armelor airsoft in locuri publice. Desi nu este nimic in neregula in a juca airsoft cu prietenii, asigura-te ca acest lucru se face intr-un mediu corespunzator. Ca locatie pentru jocul airsoft, ar trebui sa se aleaga un loc privat, si nu unul public, cum ar fi o strada sau un parc. Daca joci pe proprietatea personala, sansele ca jocul de airsoft sa fie luat drept altceva sunt cu mult diminuate. Daca joci oriunde altundeva decat pe un teren airsoft acoperit, se recomanda sa joci la lumina zilei. Acest lucru va diminua riscul de a te rani si a posibilitatii ca alte persoane sa creada ca arma ta airsoft este una reala. Fii discret in locatiile pe care le alegi pentru a juca si adu-ti aminte sa nu fluturi niciodata arma airsoft in zonele publice. Iti reamintim ca desi tu si prietenii tai stiti ca jucati doar un joc, spectatorii din afara pot crede altceva.
In general, sunt trei reguli pe care trebuie sa le ai tot timpul in minte si care te vor ajuta sa eviti atentia nedorita si necazurile. Niciodata sa nu cari sau sa folosesti armele airsoft in zonele publice, niciodata sa nu mergi cu arme airsoft pe terenurile scolilor, si niciodata sa nu folosesti arma airsoft in autoaparare. Aminteste-ti ca armele airsoft, desi arme de jucarie, ar trebui tratate cu acelasi nivel de responsabilitate ca si cum ai face-o cu o arma adevarata.


Cand ai de-a face cu Politia

Daca te confrunti cu un ofiter de politie in timp ce transporti sau te joci cu arma de airsoft, ramai calm si urmeaza ordinele acestuia cu sfintenie. Spune-i ca nu este o arma reala si intreaba-l ce ar trebui sa faci. Nu face miscari bruste si NU te certa cu ofiterii. Atitudinea ta poate face diferenta intre a fi arestat sau lasat in pace.

Ghid de protectie echipament Airsoft

Impreuna cu discutia privind locatiile corespunzatoare pentru folosirea armelor airsoft, ar trebui sa se discute si despre ghidul de tragere in siguranta in ceea ce priveste airsoft-ul. In primul rand si cel mai important, echipamentul de protectie trebuie folosit de fiecare data. Acesta include, in principal protectia ochilor si a fetei. Din vreme ce ochelarii de protectie pentru airsoft sunt un imperativ, se recomanda si o masca de protectie a fetei. Mastile de protectie pentru intreaga fata protejeaza impotriva ranirii faciale – pometi, dinti, urechi, precum si protectia completa a ochilor. Niciodata sa nu tragi asupra cuiva care nu poarta protectie sau imbracaminte corespunzatoare. Impreuna cu protectia pentru fata, recomandam folosirea unui pulover gros sau a unei jachete, a unei masti din material pentru fata, manusi, palarie, bocanci cu talpa groasa; genuncherele si cotierele sunt de asemeni recomandate. Ca masura finala de siguranta, este recomandata acoperirea intregii suprafete de piele.


Siguranta in tragere

 Oricand folosesti arma airsoft, trebuie sa urmezi patru reguli. Prima este sa iti tratezi arma ca si cum ar fi mereu incarcata si ar putea oricand sa traga. A doua regula este sa nu tintesti niciodata cu arma ceva ce nu intentionezi sa impusti. Daca iti tii arma indreptata intr-o directie de siguranta tot timpul, sansele de a rani pe cineva pot fi diminuate in mod semnificativ. A treia regula este sa nu tii degetul pe tragaci pana cand nu esti fixat pe tinta si nu esti gata sa tragi. Poti preveni o descarcare accidentala prin tinerea degetului in afara garzii tragaciului pana cand esti gata sa tragi. A patra si ultima regula este sa te asiguri de tinta si de ceea ce este in spatele acesteia. Inainte de a trage, fii constient de ceea ce ai putea lovi daca nu nimeresti tinta pe care ti-ai fixat-o.

Siguranta vitezei bilelor

O alta problema de siguranta care trebuie discutata este viteza cu care bilele sunt trase de catre arma, masurate in picioare (FPS= feet per second=picioare pe secunda) sau metri (MPS) pe secunda. Aria de siguranta in ceea ce priveste viteza armelor airsoft este intre 200 si 400 FPS sau 60 si 120 m/s. Asigura-te ca toti cei care trag cu o arma airsoft cu mai mult de 400FPS - 120m/s, pot aproxima distanta cu acuratete, si nu intra in lupta cu tinta de la distanta mica. Sa-ti amintesti ca viteza de tragere a armelor airsoft este masurata folosind bile de 0.20g. O masa mai mare a bilelor va duce la un FPS mai mic. Astfel, cand se folosesc bile mai grele, ar trebui folosita o scala FPS diferita.

Transportarea in siguranta a armelor airsoft

O precautie finala este discutarea transportarii armei airsoft. Cand iti transporti arma catre sau dintr-o locatie, car-o intr-o cutie de arme. Aceasta cutie nu numai ca iti va proteja arma, dar este si singura cale legala de transport a armei airsoft. Retine ca este foarte dificil sa faci o distinctie vizibila intre o arma airsoft si o arma reala.

Sugestii finale de siguranta

Prin urmarea acestor sugestii simple, te poti bucura in siguranta de airsoft, fara sa te ranesti pe tine sau pe altii. Cand toata lumea este de acord si urmeaza niste reguli prestabilite, airsoft-ul este la fel de sigur ca si paintball-ul. Airsoft-ul nu este un sport periculos atata timp cat toata lumea care joaca intelege siguranta si respectul. Nu doar siguranta este importanta, ci si bunul simt. Asa cum nu ai flutura o arma de foc in public, nu o face nici cu armele airsoft. Cea mai simpla regula de urmat cu armele airsoft este sa le tratezi cu acelasi respect cu care ai trata armele reale.