Folosirea bilelor corespunzătoare

Cum pot afecta bilele performanta si functionalitatea armei airsoft?

Bilele sunt o investitie ieftina pentru armele airsoft. Dar cumpararea de bile ieftine de airsoft, nu va cauza daune doar la componentele gearbox-ului, ci v-ar putea face o gaura destul de mare in buget cu reparatii costisitoare pe termen lung. S-ar putea sa te intrebi de ce sunt atat de ieftine? Ei bine, deoarece acestea sunt menite a fi utilizate cu arme airsoft de calitate slaba. Daca ati avut ocazia de a rula aceste tipuri de bile, ati sesizat lipsa formei, marimii si greutatii lor. Cateva dintre ele nu sunt nici macar sferice si se vede punctul de injectare a plasticului.

Ce se va intampla daca utilizati aceste bile de calitate slaba?

- Bilele nu sunt sferice, provocand astfel blocaje sau ramanand intepenite pe teava. Materialul imperfect le provoaca sfaramarea in teava, provocand un blocaj.
- Bilele nu sunt dimensionate corect pentru teava de 6mm si pot reduce viteza acestora. Bilele blocate pe teava, in unele cazuri, sunt greu de scos de pe teava.

Sa exploram urmatoarele scenarii:

Bilele nu sunt sferice, cauzand astfel blocajul sau intepenirea lor. Jucatorul nu a observat blocajul si continua sa apese tragaciul, permitand mai multor bile sa intre in camera de intrare. Camera si interiorul tevii sunt acum blocate la maxim cu bile, blocand pasajul, astfel incat aerul adunat prin retragerea pistonului si al cilindrului care impinge bilele in afara tevii, nu poate sa iasa, creand o ”frana cu aer comprimat“. In consecinta, aceasta face ca pistonul sa parcurga doar jumatate din cursa lui din cauza ”franei cu aer comprimat“, care restrictioneaza drumul pistonului. Cu pistonul oprit, rotile zimtate continua sa se invarta si strica atat dintii de pe piston, cat si pistonul insusi ( doar inchipuiti-va toate componentele care se misca in gearbox, si care se rotesc acum inapoi). Va puteti imagina un jet de aer capabil sa propulseze bilele cu 120m/s si care acum merge inapoi in gearbox?
 
Bilele nu sunt de dimensiunea corespunzatoare pentru teava de 6mm si reduc viteza replicii (armei). Majoritatea acestor arme airsoft cu bile sunt echipate cu teava de 6mm. Bilele de dimensiuni necorespunzatoare nu vor merge atat de departe pentru ca aceste tipuri de bile nu se potrivesc atat de bine cu teava, permitand aerului sa scape pe langa bile in interiorul tevii, in loc sa tina aerul in spatele bilei, permitandu-i sa impinga bilele cu mai multa putere in afara tevii. Ar trebui evitate bilele facute in China. Cumparati intotdeauna marci fabricate in Taiwan sau Japonia.

Bilele viu colorate sunt un indicator foarte bun al greutatii mici, si, adesea, al calitatii slabe. Aceste bile sunt adesea foarte usoare si fragile. De multe ori, ele au multe imperfectiuni majore, inclusiv linii, adancituri, galme si crapaturi. O modalitate usoara de a distinge bilele de calitate inferioara este locul de fabricatie. Bilele fabricate in China sunt, de obicei, de calitate slaba in timp ce bilele fabricate in Taiwan si Japonia sunt de o calitate mult mai buna.

Bilele clare sau transparente sunt de calitate extrem de scazuta. Au adesea bule de aer, cauzandu-le dezechilibrarea in aer. Acestea prezinta, de asemenea, aceleasi calitati sarace ca si in cazul bilelor viu colorate.

Cand cumparati o arma airsoft, de multe ori acesta va avea in pachet in jur de 100 de bile. Desi acestea sunt incluse, sunt de obicei de calitate foarte slaba si pot deteriora arma nou nouta. Utilizarea bilelor incluse nu este recomandata.

Niciodata sa nu reutilizati bile care au fost folosite, sau au fost scapate in mizerie. Bilele murdare vor provoca blocaje in interiorul tevii si pot provoca un esec catastrofal la gearbox sau la mecanismul de tragere.

Nu incarcati si nu folositi niciodata bile deformate. Aceste tipuri de bile pot fi gasite chiar si in pungile cu bile de inalta calitate. Ele sunt adesea atat de deformate, incat nici nu mai seamana cu o bila. Fiti atenti atunci cand introduceti bilele in incarcatoare de mare capacitate, deoarece acestea pot trece de multe ori neobservate. Utilizarea acestor bile poate deteriora incarcatorul, sau, mai rau, arma in sine.

Utilizarea bilelor cu dimensiuni adecvate este un factor extrem de important. In primal rand, afecteaza viteza. Folosirea unei bile de diametru corect, asigura ca aproape tot aerul ramane in spatele bilei. Acest lucru permite aerului presurizat sa impinga bila prin teava folosind cea mai mare parte a aerului.

Utilizarea de bile corespunzatoare are repercusiuni asupra acuratetii si razei de actiune. Avand o bila potrivit de stramta in interiorul unei tevi, puteti fi siguri ca aceasta nu se va izbi de peretii interiori ai tevii, permitandu-i sa-si mentina traiectoria corespunzatoare dupa parasirea tevii. 

Cand bilele sunt prea mici, ele pot deveni foarte inexacte. Similar cu muschetele utilizate in jurul lui 1700, un proiectil care este subdimensionat in mod semnificativ in comparatie cu teava va permite proiectilului sa circule liber in toate directiile in timp ce iese din teava. Acest lucru inseamna ca proiectilul se poate izbi de interiorul tevii, fiind astfel extrem de inexacte.

De multe ori, atunci cand un AEG este blocat din cauza bilelor rele, problema se transfera la gearbox. Chiar si dintii din metal durabil ai rotii zimtate pot fi permanent deteriorati din cauza utilizarea bilelor slabe din punct de vedere calitativ.